Water in de meterkast? Wat nu?

Loopt er op dit moment water in je meterkast (groepenkast)? Doorloop dan eerst de volgende stappen in dit artikel. Wil je weten of je een nieuwe groepenkast nodig hebt? Ook deze vraag wordt hier beantwoord.

Eerste handelingen bij water in de meterkast

Tijd 10 minuten

Wat te doen bij water in de meterkast?

  1. Raak geen water aan

    Loopt het water door de groepenkast? Raak dan niets aan wat nat/vochtig is en ga niet in het water staan.

  2. Zet hoofdkraan uit

    Is de hoofdkraan nog droog? Zet deze dan uit. Tenzij de lekkage bij de bovenburen vandaan komt, licht ze dan zo snel mogelijk in.

  3. Zet hoofdschakelaar uit

    Probeer de hoofdschakelaar van de groepenkast (indien aanwezig) uit te zetten zonder natte delen aan te raken. LET OP: het elektrocutie gevaar is hiermee nog niet geweken. Het water kan ook achter de slimme meter langs lopen.

  4. Bel een loodgieter

    Om de schade te beperken, is het verstandig om zo snel mogelijk een loodgieter laten komen om de lekkage te verhelpen. Vind hier een betrouwbare loodgieter.

  5. Bel je verzekeraar

    Bel je verzekeraar of je gedekt wordt door je inboedel- of opstalverzekering. Zo weet je meteen waar je aan toe bent en dat kan een hoop stress besparen.

  6. Bel een elektricien

    Laat een elektricien beoordelen of de situatie veilig is. Vind hier een betrouwbare elektricien.

Heb ik een nieuwe groepenkast nodig bij waterschade?

Of je een nieuwe groepenkast nodig hebt, hangt af van het type groepenkast en hoe groot de waterschade is. Een ouderwetse groepenkast met draaistoppen heeft meer blootliggende metalen delen die kunnen oxideren. Als hier water bij komt, is dit meteen een goede reden om deze te upgraden naar een automatenkast.

Wanneer groepenkast niet vervangen?

Heb je een redelijk nieuwe groepenkast en is hij van binnen zo goed als droog? Pak de haardroger erbij en blaas het in en om de groepenkast goed droog. Daarna kun je gerust de groepen weer aan zetten.

Wanneer groepenkast wel vervangen?

Is er overduidelijk water in de groepenkast gekomen? En met name in de automaten of aardlekschakelaars? Dan is het aan te raden deze groepen en liefst de hele groepenkast te vervangen.

Risico op langer termijn met water in de meterkast

Je hoort of leest wel eens: “als je er vertrouwen in hebt dat alles droog is, je alles weer aan kunt zetten en dat het weer prima werkt”. Je neemt hierbij echter een groot risico.

Op korte termijn ben je misschien even geholpen, maar op langer termijn kan het zeer gevaarlijk zijn. Een aardlekschakelaar is zeer gevoelig en kan al bij de kalk van het water defect raken. Een automaat kan door vuil en oxidatie blijven hangen, smelten en in zeldzame gevallen zelfs exploderen. En om een jaar later nog de opstalverzekering aan te spreken wordt een iets grotere uitdaging.

Vond je dit een nuttig artikel?

Ik hoor graag wat je mening is in de reacties hieronder. Zo kun je meehelpen met het schrijven van waardevolle artikelen.

Voel je vrij om dit artikel te delen op je social media, website of blog 🙂

Deel dit artikel via:

Bekijk ook:

Plaats een reactie