welke type led

Welke LED spot moet ik kiezen?

Je wilt je oude spots vervangen of nieuwe inbouwspots installeren, maar welke type LED spot kun je het beste kiezen? Uit mijn ervaring als elektricien leg ik graag uit welke (dimbare) LED spot de beste keuze is in bijna iedere situatie.

Waarom geen 12 V spots?

Het is gebruikelijk om in een natte ruimte, zoals de badkamer, 12 V spots te installeren (GU4 of GU5.3). Dit heeft te maken met veiligheid.

Waar ik minder begrip voor heb, is dat ze soms ook in bijvoorbeeld de keuken of woonkamer worden geïnstalleerd. 12 V spots hebben namelijk 2 grote nadelen.

Nadeel 1: Losse transformator

Het grote nadeel van 12 V spots, is dat ze aangesloten moeten worden op een losse transformator. Deze transformator moet weer weggewerkt worden boven het plafond. Soms is daar niet voldoende ruimte voor en kan het voor de volgende elektricien een zoektocht worden als deze moet worden vervangen.

Nadeel 2: Onderhoud en extra kosten

Als een transformator stuk gaat (en dat gebeurd vaak) vallen alle spots uit die aangesloten zitten op die transformator. In eerste instantie denk je dat de lampjes vervangen moeten worden. Nadat je ze hebt vervangen, merk je dat ze het nog steeds niet doen.

Na een paar maanden in het donker je tanden te hebben gepoetst, bel je dan toch maar de elektricien. Met een beetje geluk heeft de vorige elektricien de transformator op een goed bereikbare plek neergelegd. Helaas is dit niet altijd het geval en kunnen de kosten flink oplopen om de transformator te vervangen.

Oplossing: 230 V spots!

De oplossing is om ten alle tijden GU10 (230 V) spots te nemen (GU10 is het type fitting). Dit is een LED lamp met een ingebouwde transformator en zijn zeer makkelijk te vervangen als er 1 stuk is.

Het is ook vrij eenvoudig om over te stappen van 12 V spots naar 230 V (GU10) spots zolang de 12 V transformator goed te bereiken is. Als je de transformator toch moeten vervangen, dan adviseer ik meestal om direct over te stappen naar GU10.

Kun je 230V spots in de badkamer plaatsen?

Het antwoord is, ja. Mits je armaturen gebruikt met een minimale IP-waarde van 44 (zoals deze), mag je volgens de normen 230 V spots gebruiken in de gehele badkamer.

Wanneer is een LED spot van goede kwaliteit?

We weten allemaal hoe mooi en sfeervol de oude halogeen spots zijn. We weten waarschijnlijk ook hoe afschuwelijk wit en slecht dimbaar de eerste generatie LED spots waren. Gelukkig kan ik vertellen dat de LED technologie zo goed is doorontwikkeld, dat je het verschil niet meer kunt merken vergeleken met halogeen spots.

Omdat de technologie er is, wil niet zeggen dat iedere fabrikant daar 100% gebruik van maakt. Het is namelijk een duur proces om de kleurechtheid (CRI of kleurweergave index) na te bootsen. En om nog meer kosten te besparen gebruiken ze niet altijd de beste transformators.

Beste prijs/kwaliteit

Ieder merk probeert dus een goede balans te vinden tussen kosten en kwaliteit. Na vele merken te hebben uitgeprobeerd, val ik steeds weer terug op de kwaliteit en betrouwbaarheid van Philips. Ze hebben namelijk goed door hoe je een hoogwaardig product maakt voor een schappelijke prijs.

Meest gebruikte LED spot bij Kalteren Electrics

Wat ik doorgaans het meest installeer bij mensen thuis, zijn de GU10 Philips Dimtone (2700-2200K). Deze spots zijn extra sfeervol, omdat ze warmer worden naarmate je ze dimt. Ze dimmen ontzettend goed met de meeste dimmers.

Extra hoge kwaliteit

Bij mensen die extra veel om kwaliteit geven, installeer ik de GU10 Philips ExpertColor (2700K). Deze spot is iets duurder vanwege de hoge CRI waarde van 97. Dit wordt ook vaak gebruikt in winkels waar de producten er zo mooi mogelijk uit moeten zien.

Waarom is de kleurindex (CRI) zo belangrijk?

Kwaliteit van verlichting wordt steeds meer gewaardeerd en dat is waar de CRI interessant wordt. Hoe hoger de CRI, hoe natuurgetrouwer de kleuren worden weergeven van een oppervlakte.

De zon (of een halogeenspot) hebben bijvoorbeeld een CRI van 100. Alle frequenties van het kleurenspectrum worden uitgestraald. Rood is dus ook echt rood.

Bij LED werkt het helaas net even anders. De fabrikant moet goed zijn best doen om te zorgen dat de LED alle kleurenfrequenties uitstraalt. Als de rode frequentie bijvoorbeeld niet goed wordt uitgestraald, zal een rode appel er minder rood uitzien dan bij gewoon daglicht.

Vroeger en nu

Een mooi voorbeeld zijn de uitgaansfoto’s die gemaakt zijn met één van de eerste smartphones. Door de slechte CRI van de eerste generatie LED flitsers, ziet iedereen eruit alsof ze een zonnebank kuurtje nodig hebben.

De flitsers van de nieuwste smartphones daarentegen hebben een hoge CRI waardoor de werkelijke kleuren worden weerkaatst en de huid er veel mooier en natuurlijker uit ziet.

Dus als je er buiten net zo mooi uit wilt zien als bij de badkamerspiegel, dan zit je meestal goed bij een CRI van 90 of hoger.

Waar vind ik de CRI waarde van een LED lamp?

De CRI waarde van een LED lamp vind je meestal gewoon op de verpakking. Fabrikanten die hun best doen om de CRI waarde zo hoog mogelijk te maken, laten dat graag zien.

Daarentegen zul je bij lampen met een slechtere CRI waarde, deze informatie vaak NIET vinden op de verpakking. De meeste mensen weten toch niet wat een CRI waarde is, dus niemand die erom klaagt 😉

Welke kleurtemperatuur (K) is het mooist?

De kleurtemperatuur bepaald de sfeer van de verlichting en wordt uitgedrukt in ‘K’. De oude sfeervolle halogeenspot zoals we die gewend zijn, zit op 2700K. De 2700K LED variant (ook wel extra warm wit) wordt daarom vaak gekozen in de meeste huishoudens.

Wil je ietsje functioneler licht om beter in te kunnen werken, maar je wilt het toch redelijk warm houden, dan is 3000K (warm wit) een goede optie. Als je een goed verlichte ruimte nodig hebt waar je geconcentreerd moet blijven en alles goed wilt kunnen zien, dan kun je voor 4000K (helder wit) of 5000K (extra helder wit) gaan.

Pro tip: Als je niet kunt kiezen voor welke sfeer je wit gaan, of je wilt meerdere opties tot je beschikking hebben, dan zijn er ook lampen waar je de kleurtemperatuur in kunt stellen. Bijvoorbeeld bij de [Philips Hue Ambiance of Color].

Welke LED dimmer heb ik nodig?

Persoonlijk vind ik dat verlichting en dimmen bij elkaar horen. In een schuurtje of trapkast is het uiteraard overbodig, maar in de meeste ruimtes van je woning kun je wel een redenen bedenken waarom je de sfeer of functionaliteit wilt bepalen van de verlichting.

Het dimmen van LED verlichting kan een uitdaging zijn. Daarover heb ik een uitgebreid artikel geschreven in Beste Universele LED Dimmer 2022. Hierin leg ik uit waarom de ID200W-MKII dimmer het beste werkt in bijna iedere situatie.

Conclusie – Beste type LED spot

De GU10 spot is in bijna alle gevallen de beste keuze als inbouwspot voor in je woning. Het is ook het meest standaard formaat en makkelijk te vervangen.

De spots die ik het meest installeer zijn de GU10 Philips Dimtone (2700-2200K) en de iets duurdere GU10 Philips ExpertColor (2700K). De ExpertColor heeft een kleurweergave-index (CRI) van 97! Dit vind je niet snel bij een ander merk voor dezelfde prijs.

De dimmer waar ik deze spots mee combineer, is de ID200W-MKII van ION Industries. Wat deze dimmer zo goed maakt, kun je lezen in mijn artikel: Beste Universele LED Dimmer 2022.

Vond je dit een nuttig artikel?

Ik hoor graag wat je mening is in de reacties hieronder. Zo kun je meehelpen met het schrijven van waardevolle artikelen.

Voel je vrij om dit artikel te delen op je social media, website of blog 🙂

Deel dit artikel via:

Bekijk ook:

Plaats een reactie